Technologie correct gebruiken om security goed te fixen

Brenno de Winter | Chief Security and Privacy Operations, Programma Realisatie Digitale Ondersteuning; Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

We zijn vaak slecht in het goed bewaren van de technische feiten, die een server, website, netwerk of andere technische omgeving vormen. We zien de informatie wel, maar plaatsen het vaak niet in de juiste context. Ver volgens worden vragen van auditors al snel als strafwerk gezien.
Wat als je wel regie hebt over dingen die we zien en wel deze data juist beschikbaar hebt? Dan verandert strafwerk in nuttige informatie en zijn ogenschijnlijk lastige vragen prima te beantwoorden. Het OpenKAT-project maakt dat mogelijk door feiten goed te sorteren en op te slaan in een bitemporal graph database. Dat maakt een nieuwe benadering van informatiebeveiliging en privacybescherming mogelijk met inzichten, die er eerder niet waren.

In deze talk lopen we langs de technologie├źn die het project vormen en welke uitwerking dat heeft in de dagelijkse praktijk.