Creating Hedy: A gradual programming language

Sabina Chiță | Docent & mentor; VU

Hedy is een graduele programmeertaal die is ontwikkeld om gemakkelijker te leren programmeren door gebruik te maken van verschillende levels. Op niveau 1 is er nauwelijks syntax. Printen wordt bijvoorbeeld gedaan met: print hello!
Op elk level worden nieuwe syntaxissen en concepten toegevoegd totdat kinderen op niveau 18 een subset van Python leren met voorwaarden, lussen, variabelen en lijsten. De gelaagde aanpak betekent dat leerlingen niet alle syntaxregels tegelijk hoeven te leren en dat programmeren dus niet te moeilijk wordt.
Hedy is bedoeld voor kinderen die willen beginnen met tekstuele programmeertalen, maar voor wie Python nog te ingewikkeld is. Hedy is open source, draait in de browser, is gratis te gebruiken en is beschikbaar in 31 verschillende talen (waaronder Engels, Spaans, Chinees, Arabisch en Hindi). Hedy werd begin 2020 gelanceerd, en sindsdien hebben kinderen wereldwijd meer dan 2.5 miljoen Hedy-programma's gemaakt. Probeer Hedy zelf op www.hedy.org.
In deze workshop duikt Sabina in de pedagogie achter Hedy, maar bespreekt ook de technische aspecten van Hedy. Een reeks steeds complexere grammatica's, in plaats van één grammatica, betekent bijvoorbeeld nieuwe uitdagingen voor het taalontwerp, evenals gelokaliseerde keywords, vooral in niet-Latijnse talen.